The “Industry-University-Research Collaboration Roadshow and Matching Session between Mainland and Macao”, organized by the Science and Technology Development Fund (FDCT) and the China Science and Technology Exchange Center, was successfully held in Guangzhou on 23 May.  In line with the theme of “Biomedicine and Traditional Chinese Medicine”, 8 research teams from UM joined the event and presented their research outputs which have good market potential for knowledge transfer.  At the event, there were 70 business negotiation meetings with 40 hi-tech enterprises and venture capital institutions from Guangdong, Shaanxi, Anhui and Tianjin, and 11 letters of intent for cooperation were signed with the ultimate objective of achieving industry-university-research partnership and cross-border knowledge transfer, which would help facilitate economy diversification of Macao.

“內地與澳門產學研合作路演對接會”(對接會)於5月23日在廣州成功舉行。此次活動以“生物醫藥及中醫藥”等大健康領域為主題,澳大8組科研團隊攜其具轉移轉化前景的科研成果赴穗參會,與40家來自廣東、陝西、安徽及天津等地區的科技企業及創投機構進行70場次對接洽談,高效達成11項合作意向。

粵港澳大灣區是醫藥產業開放發展的重要高地,是次由澳門科學技術發展基金與中國科學技術交流中心聯合舉辦的對接會,是支持國家大灣區發展戰略的重要行動與實踐,為兩地大健康領域的人才、資源、科技成果搭建起深入對接的平台。生物醫藥及中醫藥作為澳門大學的優勢學科領域,透過澳門大學精準腫瘤學前沿科學中心、中藥質量研究國家重點實驗室(澳門大學)等重大科研平台,研發並積累了一批豐碩的科研成果。大學積極參與是次對接會,通過赴穗線下路演及與企業一對一洽談,開展精準對接,挖掘合作空間,促進大學科研成果轉化落地。活動現場氣氛熱烈,對接效果顯著。

澳門大學作為本澳一所國際化綜合性公立大學,成立四十餘載以來,秉持“立足澳門、共建灣區、融入國家、走向世界”的理念,採取突出特色、發揮優勢、構建高峰和加強合作的研究方針,重點支持既具澳門特色、符合澳門和國家所需、又順應國際發展潮流的學科方向,採取“自由探索”與“有組織科研”並重,形成並積累了一批高質量的前沿科技成果,且部分應用研究已具備較好的市場應用前景,開始邁向市場實踐和産業化階段。大學高度重視產學研合作和成果轉化工作,透過積極參與產學研對接活動擴寬大學與企業的交流對接渠道,通過與企業開展多種形式的合作、孵化初創企業等途徑加快大學知識產權和科研成果向企業轉移轉化,令大學科研成果助力產業優化升級,為實現澳門經濟適度多元發展和國家科技強國戰略貢獻澳大力量。

Group photo 與會人員合影留念

A UM representative signed a Letter of Intent for Cooperation with a mainland enterprise 澳大與內地企業簽署合作意向書

Business negotiation meetings 洽談環節

Matching session 現場對接氣氛熱烈